Do parlamentu by sa nedostala SDKÚ-DS ani SaS

12.07.2013 Bratislava

Bratislava 12. júla (TASR) - Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali minulý týždeň, do parlamentu by sa nedostala strana SDKÚ-DS ani SaS. Získali by totiž iba 4,7 a 3,9 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK. Naopak, v parlamente by bola strana SMK so ziskom 5,1 percenta hlasov, čo by znamenalo desať poslaneckých kresiel.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že Smer-SD by získal najviac - 44,3 percenta hlasov opýtaných, čo by znamenalo 82 poslaneckých mandátov. Na druhom mieste sa podľa prieskumu umiestnilo KDH s deviatimi percentami hlasov a za ním NOVA a OĽaNO, ktoré získali zhodne po 7,5 percenta. V parlamentných laviciach by to znamenalo 17 kresiel pre KDH a po 14 mandátov by pripadlo NOVA a OĽaNO. Do parlamentu by sa ešte dostala strana Most-Híd, ktorej kandidátom by podľa MVK dalo hlasy sedem percent voličov, čím by mala v parlamente 13 zástupcov.

Mimo parlamentu by podľa tohto prieskumu ostala SDKÚ-DS (4,7 percenta hlasov), SNS (3,9), SaS (3,9), ĽS-NS (1,8), ĽS-HZDS (1,6) a iné subjekty, ktoré by spolu volilo 3,7 percenta opýtaných.

Z 1077 respondentov prieskumu 11,8 percenta opýtaných uviedlo, že by sa na voľbách určite nezúčastnili a ďalších 22,7 percenta nevedelo, či by sa zúčastnili, respektíve koho by v nich podporili.

Agentúra MVK uskutočnila tento výskum preferencií politických strán v dňoch 2. až 8. júla 2013 na vzorke 1077 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Išlo o multiklientsky (omnibusový) výskum realizovaný kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete.
 

Vyberte región